In vrijwel elk huis is tegenwoordig een centrale verwarming aanwezig. Vrijwel iedereen beschikt over een cv. Dat is ook niet zo vreemd aangezien we in luxe en comfort leven en daar hoort natuurlijk ook een beetje warmte bij. Dankzij een centrale verwarming kun je de temperatuur overal in huis regelen en nog automatisch ook. Daar komt nog eens bij dat je dankzij de moderne ontwikkelingen alles van een afstandje kunt regelen. Het is dus zelfs mogelijk om een uur voordat je terugkeert van vakantie de verwarming aan te zetten zodat het huis al op temperatuur is wanneer je terug komt. Voor dit systeem is echter meer nodig dan alleen een ketel en radiatoren. Je hebt namelijk ook een thermostaat nodig. Je kunt dit een beetje zien als het hart van dit handige systeem. Vanuit de thermostaat wordt alle centraal geregeld. De thermostaat meet ook de temperatuur op en beslist op basis daarvan of de verwarming aan moet of juist uit kan. Wil je een thermostaat gaan plaatsen? Dan is het in ieder geval erg belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe je dit moet doen en wat daarbij komt kijken. We geven je hieronder enkele handige aanwijzingen!

Waar hang je de thermostaat?

Het eerste en verreweg meest belangrijke dat je jezelf moet bedenken is waar je de thermostaat eigenlijk precies gaat hangen. Zoals gezegd meet de thermostaat hoe warm het is en wordt op basis daarvan automatisch beslist of de kachel hoger/lager en aan of uit. Wanneer je de thermostaat dus in de gang zal hangen, zal deze vrijwel voortdurend aangeven dat de temperatuur omhoog moet. Hetzelfde geldt eigenlijk wanneer je een thermostaat op de buitenmuur hangt. Andersom kan trouwens ook het geval zijn. Wanneer een thermostaat precies in de zon hangt of vlak boven een verwarming, zal deze al snel denken dat de gewenste temperatuur bereikt is en de verwarming uitschakelen. Het kan echter makkelijk zo zijn dat de temperatuur in de rest van het huis dan nog helemaal niet goed is. Een thermostaat diebt altijd tussen de 1 en de 2 meter van de grond af te hangen en op een binnenmuur. Het is daarnaast ook slim om een thermostaat niet direct in de buurt van een raam of deur te hangen omdat de temperatuur van buiten dan veel invloed kan hebben op de werking.

Met bedrading of draadloos?

Een andere keuze die je moet maken wanneer je een thermostaat gaat aanschaffen en ophangen is of je kiest voor een versie die bedraad is of juist voor een draadloze versie. Een bedrade variant is meestal iets goedkoper en wordt door verreweg de meeste mensen gebruikt. Er zijn echter ook wel wat nadelen op te noemen. Zo moeten de draden worden weggewerkt, al is dat niet altijd zo ingewikkeld. Bovendien kun je dat natuurlijk ook door een vakman laten doen. Een ander nadeel is dat het later heel lastig wordt om de thermostaat op een andere plaats te hangen. Zorg er bij een thermostaat met bedrading dus altijd voor dat je zeker bent van de juiste plaats. Als je wellicht later nog gaat veranderen van plaats is het misschien verstandig om juist voor een draadloze versie te gaan. Dit werkt eigenlijk heel simpel met een zender en een ontvanger. De zender is ingebouwd in de thermostaat terwijl de ontvanger in de cv-ketel is geïnstalleerd. De cv-ketel wordt door een thermostaat aangestuurd door middel van twee zwakstroom draden. Dat kan eigenlijk op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld door middel van batterijen maar ook doordat er in de ketel een voorziening voor stroom aanwezig is. Zorg ervoor dat je weet hoe dit bij jou werkt. Wanneer het batterijen zijn, wil je immers wel een extra reserve op voorraad hebben. Loodgieter uit Arnhem staat je bij tijdens het volledig proces.

Call Now Button