Een verstopping in de badkamer, keuken of gewoon een wastafel zal voor heel wat ongerief zorgen. Een verstopping is meestal niet abrupt, maar zal zich langzaam opbouwen. Denk maar aan het ophopen van vet in de afvoer van de keuken. Wanneer het water niet meer zo vlot wegtrekt als voorheen, kan je eigenlijk al verwachten dat er zich binnen korte tijd een complete verstopping zal voordoen. Deze kan je gelukkig wel, in de meeste gevallen, zelf oplossen.

Probeer bij een gedeeltelijke verstopping wat heet water in de afvoer te gieten

Heet water zal eventuele vet resten oplossen waardoor de verstopping kan worden verholpen. Het vet zorgt er ook voor dat het ander vuil aan zich vasthecht. Door het vet op te lossen, valt de prop dus uit elkaar. Een goede tip is om ook, vooral in de gootsteen van de keuken, wat afwasmiddel te spuiten. De zeep zal het vet dat zich opgehoopt heeft ook voor een deel aan zich binden en afvoeren.

Wanneer heet water en afwasmiddel niet hebben mogen helpen is er misschien sprake van een prop die meer uit vast afval bestaat. Denk maar aan haartjes of voedselresten.

Wastafels beschikken allen over een sifon. Deze laat de zware deeltjes eerst bezinken. Hierdoor wordt voorkomen dat dit vuil wordt doorgespoeld en zich elders, diep in de afvoer, gaat ophopen. Wanneer de sifon al vol is zal het water ook niet meer optimaal doorstromen. Schroef de sifon, die zich aan de onderkant van de afvoer van de wastafel bevindt, los en haal het vuil eruit.

Gebruik een rubberen ontstopper

Wanneer de prop zich dieper in de afvoer bevindt kan je proberen met een rubberen ontstopper wat druk op te zetten. Door de druk kan de prop losraken. De kans is er wel dat, indien het gaat om een object, het verder in de afvoer wordt gestoten. Schakel bij twijfel een Loodgieter met spoed in die de prop professioneel zal verwijderen.

Het gebruik van chemische ontstoppers wordt eigenlijk afgeraden omdat ze ook schadelijk kunnen zijn voor de kunststof delen van de afvoer. Een goede loodgieter zal echter vooraf een goede analyse maken en kunnen bepalen op welke manier de verstopping kan worden verholpen.

Schakel dus bij een verstopping niet direct een loodgieter in, maar probeer deze dus heel eenvoudig zelf op te lossen. Als er geen oplossing mocht komen, schakel dan wel een loodgieter in om ook verder schade te voorkomen.

Call Now Button