Vrijwel elk huis beschikt over een eigen cv-ketel die op gas loopt. Deze cv-ketel is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het huis verwarmd kan worden tijdens minder warme periodes. Ook heb je deze ketel nodig om warm water te krijgen. Dat is natuurlijk weer onmisbaar om te douchen of om af te kunnen wassen na het eten. Vrijwel alle cv-ketels die op dit moment in heel Nederland gebruikt worden, werken op gas. De verwachting is echter dat dit in de toekomst behoorlijk zal veranderen. Sterker nog, als het aan een klimaatcoalitie ligt, wordt de cv-ketel die op gas loopt vanaf 2021 volledig uit de handel gehaald en niet meer verkocht. Dat betekent dat ze binnen een jaar of vijftien volledig verdwenen zijn. Deze klimaatcoalitie is een samenwerking tussen verschillende milieuorganisaties en energiebedrijven. Maar waarom mag dat dan eigenlijk niet meer? En wat zijn de alternatieven? LoodgieterArnhem026 vertelt het in deze blogpost.

Waarom geen gas meer?

De reden waarom gasgestookte cv-ketels volgens veel mensen moeten verdwijnen heeft voornamelijk met het milieu te maken. Gas is namelijk sowieso slecht voor het milieu en we gebruiken het veel te veel. Daar komt nog eens bij dat de eerder besproken klimaatcoalitie tot de conclusie is gekomen dat het Klimaatverdrag van Parijs door Nederland niet gehaald gaat worden als we op dezelfde voet doorgaan. In dit verdrag staan verschillende eisen. Zo moet minimaal 14% van de energievoorziening in 2020 in Nederland duurzaam zijn en drie jaar later dient dat zelfs al gestegen te zijn naar 16%. Die afspraak hebben alle landen in Europa samen met elkaar gemaakt. Om ervoor te zorgen dat de energievoorziening duurzaam gaat worden, zal er minder gas moeten worden gebruikt én gewonnen. Door er voor te kiezen geen ketels meer te verkopen die gestookt worden met gas, zet Nederland direct een hele grote stap in de goede richting. Bovendien zal men daar in Groningen ook erg blij mee zijn aangezien de problemen door gaswinning daar steeds groter worden.

Je ketel hoeft niet weg!

Dat betekent trouwens niet dat de cv-ketel die je op dit moment gebruikt direct weg zou moeten. Je hoeft dus niet bang te zijn wanneer je niet een ketel hebt gekocht die op gas werkt. De ingreep is erop gericht dat deze ketels vanaf 2021 niet meer verkocht worden. Je krijgt er dus eigenlijk pas mee te maken wanneer de ketel die je in huis hebt na 2021 kapot gaat. In dat geval kun je namelijk geen gasgestookte cv-ketel meer aanschaffen maar moet je gaan voor een duurzame variant. Het gaat dus alleen om de ketels die na 2021 echt niet meer gerepareerd kunnen worden. De kans is dus groot dat cv-ketels die op gas lopen nog minimaal tien jaar mee gaan na 2021. De gemiddelde levensduur van een ketel is namelijk vijftien jaar.

Alternatieven

Gelukkig zijn er wel genoeg duurzame alternatieven. Het grote voordeel van deze cv-ketels is dat ze niet alleen beter zijn voor het milieu maar dat je er ook behoorlijk wat geld mee kunt besparen. Ze hebben namelijk een hoger rendement. Met een duurzame verwarmingsinstallatie is het overigens prima mogelijk om water warm te krijgen. Je kunt zelfs nog kiezen uit verschillende systemen. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van aan zonneboiler al is ook een hybride warmtepomp erg populair. De verwachting is dat er in de toekomst nog veel meer mogelijk wordt. Elektrische ketels kun je gelukkig wel nog blijven kopen. We maken immers steeds meer gebruik van zonnepanelen waardoor het eenvoudiger en goedkoper is om energie op te wekken.

Call Now Button