Wat kan nou lastiger zijn dan een lekkage die de rust in het huis verstoord. Als je het geluk met je mee hebt kan het lek snel zelf worden verholpen, maar er zullen zeker ook gevallen zijn waar het wat meer kennis zal vereisen om het lek op een professionele manier te verhelpen. Bij twijfel is het daarom altijd beter om een loodgieter in te schakelen. Voordat het echter zo ver komt is het altijd goed om te kijken of het mogelijk is om het lek zelf te verhelpen. Dit is niet alleen heel prettig, als een soort van werkproject voor jezelf, maar bespaart ook nog wat kosten. Dat geld kun je dus lekker voor iets anders gebruiken.

Maak een goede analyse van de oorzaak van het lek

Wel prettig als je het lek direct kan achterhalen, maar wat als het niet lukt om de exacte locatie te vinden? Probeer dan stapsgewijs de verschillende mogelijkheden af te gaan. Begin allereerst de watertoevoer uit te schakelen. Als er een stopkraan aanwezig is kan je daarmee beginnen. Stopt het druppelen? Dan kan je dus nu in ieder geval gericht het lek opsporen. Bij ingebouwde wastafels is het soms nodig een deel van de opbouw te verwijderen om de leidingen bloot te leggen. Probeer ook altijd het uitstromend water eerst met een doek op te drogen. Zo wordt het duidelijk zichtbaar waar het water vandaan komt.

De meeste componenten zijn makkelijk los te schroeven

Een lekkende kraan is nou met makkelijkst zelf te vervangen. Je kunt de hele kraan vervangen of alleen het binnenwerk. Sluit de watertoevoer af en draai de kraan of het binnenwerk met een tang los. Plaats er een doekje omheen om de afwerking niet te beschadigen. Plaats oude doeken onder de kraan om het overtollig water op te vangen.

Bij een lek in de badkamer kan je proberen om met een siliconenkit de randen weer te dichten. Verwijder hiertoe wel het oud materiaal en maak de randen goed schoon. Werk de randen vervolgens af met een natte vinger en laat het goed drogen.

Maar ook een lekkende WC kan je zelf proberen op te lossen. Het mechanisme dat de watertoevoer regelt wordt apart verkocht en kan je heel eenvoudig losschroeven en vervangen.

Bij het verhelpen van een lekkende aan- of afvoerleiding is het meestal wel aan te raden de hulp in te roepen van een loodgieter. Vaker is het onduidelijk waar het lek zich nou precies bevindt en is het nodig de vloer of wand open te breken. Voor de rest is het dus best wel mogelijk om een lekkage zelf op te lossen. Probeer ook altijd de handleiding te lezen die met de meeste onderdelen komen.

Call Now Button