Wist je dat ieder huishouden wel eens te maken krijgt met een verstopping? Eigenlijk is er niemand die dat niet ooit aan de hand heeft. Gelukkig heb je in dat geval altijd internet. Daar zijn namelijk tal van handige hulpmiddeltjes en trucjes te vinden die je helpen om de gootsteen weer zo snel mogelijk te ontstoppen. En wanneer dat niet lukt, is het natuurlijk altijd nog mogelijk om een specialist in te schakelen. Maar nog fijner is natuurlijk wanneer je helemaal geen last hebt van een verstopte gootsteen! Er zijn namelijk handige tips die je helpen om een verstopte schoorsteen te voorkomen. Althans, je kunt het nooit helemaal voorkomen maar de kans wordt in dat geval wel erg klein. We hebben de allerbeste tips voor je verzameld en zetten die in deze blog voor je op een rijtje. De kans op een verstopte gootsteen wordt daardoor erg klein!

Vet hoort in de prullenbak

We zien en horen het veel te vaak: mensen spelen na het koken, bakken en braden de pan om onder de kraan en doen deze vervolgens in de afwasmachine óf wassen deze af. Het achtergebleven vet in de pan komt daardoor in de afvoer terecht. Hetzelfde geldt eigenlijk voor borden waar je op gegeten hebt. Een heel klein beetje vet kan wellicht geen kwaad in de afvoer. Tien keer een klein beetje vet wordt echter een heleboel vet. En de kans bestaat dat het vet zich wat verder in de afvoer gaat ophopen. Daardoor ontstaat een vervelende verstopping. Sterker nog: het overgrote merendeel van de verstoppingen waar mensen in de gootsteen mee te maken krijgen, komt door een ophoping van vet. Ga dus uit van de stelregel: vet hoort in de prullenbak. Pannen en borden dien je altijd goed en zorgvuldig schoon te vegen met bijvoorbeeld keukenpapier. Dat papier gooi je vervolgens weg waarna de borden en pannen afgewassen kunnen worden. Maak hier een gewoonte van zodat er zo weinig mogelijk vet in de afvoer van de gootsteen terecht kan komen.

Toch vet? Gebruik soda!

Om eerlijk te zijn: het is niet mogelijk om de afvoer van je gootsteen volledig vetvrij te houden. Vroeg of laat komt er namelijk altijd vet in en je wilt natuurlijk niet dat dit zich gaat binden aan de afvoer. Gelukkig kun je dat voorkomen door met regelmaat een middel door de gootsteen te spelen. Je kunt een dergelijk middel kant en klaar kopen in de winkel, maar je kunt er ook voor kiezen om soda met warm water te mengen en dit door de gootsteen te spoelen. Laat het daarna wel even rusten en zet de kraan een aantal uren niet aan. Soda is een wondermiddel om je gootsteen schoon te maken. Het werkt namelijk niet alleen ontvettend maar is ook nog eens een prima middel tegen de vieze geurtjes die vaak in en rond de gootsteen hangen. Doe dat minstens één keer in de twee maanden maar het liefste elke maand.

Gebruik de gootsteen alleen voor vocht

Wanneer je een verstopping echt wil voorkomen, kun je jezelf en huisgenoten aanwennen o eigenlijk alleen maar vocht door de gootsteen te spoelen. Het gaat daarbij uiteraard om het water dat uit de kraan komt maar ook om ander vocht zoals restjes drinken of sapvocht. Zolang het maar geen vet is! En ook ander vuil dien je zoveel mogelijk te vermijden. Zelfs kleine zaden en pitten kunnen in sommige gevallen voor een verstopping zorgen. Gebruik daarom het liefst een zeefje boven de afvoer waar eigenlijk alleen maar vocht doorheen kan. Al het andere wordt tegengehouden en kun je weggooien.

Terug naar homepage: LoodgieterArnhem026

Call Now Button