Ben je van plan om binnenkort te gaan verbouwen? Daar komt meestal behoorlijk wat bij keuken. Of het nu de keuken of de badkamer is, er moet aan van alles gedacht worden. De kans in deze twee ruimtes is bijvoorbeeld behoorlijk groot dat er leidingen verlegd moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer je de gootsteen, het bad, of de douche op een andere plaats wil zetten in de keuken of de badkamer. Deze dingen hebben immers een toevoer en afvoer voor het water nodig omdat ze anders simpelweg niet goed werken. Wil je leidingen verleggen maar weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken? Hieronder sommen we zes belangrijke stappen voor je op.

Stap 1: Bereid jezelf goed voor

Zoals bij alles geldt ook bij het verleggen van de leidingen dat een goede voorbereiding direct het halve werk is. Zorg dus dat je weet waar je aan begint en hoe het ongeveer moet. Daarnaast is het van belang om op de hoogte te zijn van de risico’s en eventuele problemen die kunnen ontstaan. Natuurlijk dien je ook over het juiste materiaal en gereedschap te beschikken. Wanneer je dat niet hebt, heeft het namelijk weinig zin om te beginnen met het verleggen van de leidingen. Je hebt in ieder geval leidingen, t-splitsingen en koppelingen nodig.

Stap 2: de hoofdkraan

Alles in huis? Dan kun je gaan beginnen met het verleggen van de leidingen. Er is echter nog wel één ding heel belangrijk voordat je begint. Je moet namelijk altijd de hoofdkraan dichtdraaien. Wanneer je dit niet doet, spuit het water uiteraard overal heen en wordt het een grote bende. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Meestal is de hoofdkraan in de meterkast gevestigd. zodra je deze volledig hebt dichtgedraaid, ben je nog niet klaar om aan de slag te gaan. Er zal namelijk altijd nog een restje water in de leidingen zitten en het is aan te raden om dit er eerst uit te laten lopen.

Stap 3: Snijd de leidingen af

Daarna kan het echte werk gaan beginnen. Wanneer je de leidingen wilt gaan verleggen, is het namelijk vaak helemaal niet nodig om ze volledig weg te halen. Meestal is het voldoende om ze op de juiste hoogte af te snijden. Let er wel op dat je dit zeer zorgvuldig doet. In dat geval hoef je namelijk niet meer koppelingen te plaatsen dan nodig en wordt de kans op lekkage kleiner.

Stap 4: De leidingen aan elkaar koppelen

De volgende stap is het aan elkaar koppelen van de leidingen. Daarvoor heb je eigenlijk alleen de koppelstukken nodig. Het is wel erg belangrijk om de koppelstukken op de juiste manier te bevestigen op de leidingen. Wanneer dat niet namelijk niet het geval is, kunnen er lekkages ontstaan doordat het water langs de koppeling eenvoudig naar buiten kan lopen. Is het noodzakelijk om leidingen te splitsen wanneer je deze aan het verleggen bent? In dat geval kun je simpelweg gebruik maken van een t-splitsing.

Stap 5: Goed controleren

Klaar met het verleggen van de leidingen? Dan dien je altijd te controleren of het ook daadwerkelijk is gelukt. Dat doe je door de hoofdkraan weer open te draaien. Ga er in ieder geval nooit van uit dat alles goed is en controleer goed of er niets lekt. Dan kun je het namelijk direct oplossen en hoef je niet later alles weer open te breken. Dat scheelt veel geld én moeite!

Stap 6: Lukt het niet?

Ben je niet in staat om zelf de leidingen te verleggen? Lukt het niet of zie je het bij voorbaat al niet zitten om deze werkzaamheden zelf te doen? Ook dat is geen enkel probleem. Je kunt namelijk eenvoudigweg een erkende loodgieter inschakelen.

Call Now Button